Pielea naturala versus pielea sintetica
30.09.2015
Sa recunoastem! Cu totii iubim imbracamintea, incaltamintea si accesoriile realizate din piele. Astfel de articole capteaza instant privirile celor din jur si le gasim intr-o alta interpretare in aproape fiecare sezon. In plus, sunt extrem de versatile, iar daca stim sa le asortam corect, pot transforma o tinuta banala intr-un outfit demn de coperta unei reviste.
Numai ca alegerea unei piese de acest tip, indiferent ca vorbim despre o jacheta, o pereche de pantofi casual ori de o geanta, nu este intotdeauna usoara. Tinand seama de faptul ca pielea poate fi atat naturala, cat si sintetica, nu e de mirare ca ne gandim de doua sau chiar de trei ori inainte de a achizitiona un produs confectionat din unul dintre aceste doua tipuri de materiale. Dar pentru ca ne place sa fim utili si sa te ajutam sa iei mai usor o astfel de decizie, in cele ce urmeaza iti vom spune care sunt avantajele si dezavantajele pielii naturale, respectiv sintetice.
Pielea naturala
Avantaje
Durabilitatea. Principalul avantaj al pielii naturale este legat, asa cum e si firesc, de durabilitate. Gratie noilor tehnologii de prelucrare a pielii si a substantelor biologice aplicate, aceasta devine si mai rezistenta, ceea ce inseamna ca timpul nu-si va lasa amprenta atat de usor asupra ei, avand acelasi aspect cu efect wow.
Mesajul stilistic pe care il transmite. Desi pielea este considerata un etalon in ceea ce priveste eleganta, versatilitatea ei o face sa se plieze perfect si acelor accesorii sau articole vestimentare si de incaltaminte casual ori sport. Asadar, indiferent ca porti o geaca, o pereche de tenisi sau ai un portofel din piele, datorita lor vei transmite celorlalti putere, naturalete, rafinament si preferinta pentru calitate.
Flexibilitate. Poate pare un paradox, insa pielea e pe cat de rezistenta, pe atat de flexibila. Odata cu trecerea timpului, aceasta devine din ce in ce mai flexibila, dar isi pastreaza forma. Prin urmare, nu ai niciun motiv de ingrijorare.
Dezavantaje
Pretul. Spre deosebire de pielea sintetica, cea naturala costa un pic mai mult. Si asta pentru ca presupune un proces de prelucrare mai lung, dar si pentru ca materia prima este limitata. Insa in ciuda acestui fapt, un articol de de incaltaminte din piele naturala, de pilda, este o investitie buna, mai ales pe termen lung.
Permeabilitatea. Intrucat pielea naturala are o textura poroasa, de cele mai multe ori se intampla ca aceasta sa absoarba apa. Tocmai de aceea trebuie sa acorzi o atentie speciala acestui tip de piele, mai ales daca vorbim de incaltaminte. Insa daca este intretinuta corespunzator, folosind un spray waterproof, aceasta va face fata cu brio fiecarei ploi.
Pielea sintetica
Avantaje
Costuri de achizitie mai reduse. Comparativ cu incaltamintea si articolele vestimentare din piele naturala, cele din piele sintetica au un pret mai mic. Acest lucru se datoreaza faptului ca implica un proces de realizare mai scurt si mai putin anevoios, iar materia prima nu este limitata, asa cum se intampla in cazul celor confectionate din piele naturala.
Aspectul. Un alt motiv pentru care oamenii prefera sa achizitioneze produse din piele sintetica il constituie aspectul. Desi acest tip de piele este realizat din anumite substante chimice, aspectul este identic cu cel al pielii naturale. Este usor de intretinut. Daca pielea naturala are nevoie o atentie si o ingrijire speciale, pielea sintetica este foarte usor de intretinut. Poate fi curatata cu apa calduta, iar urmele de lichid sau de praf pot fi indepartate cu ajutorul unui simplu servetel.
Dezavantaje
Rezistenta scazuta. Cu toate ca si pielea sintetica este durabila, aceasta se zgarie si se dezlipeste mai usor. In plus, nu capata aceeasi stralucire si flexibilitate in timp, asa cum se intampla in cazul pielii naturale.
Confort termic mai mic. In timp ce pielea naturala este perfecta pentru sezonul rece, oferindu-ti un confort termic extraordinar, pielea sintetica este mai subtire si, prin urmare, nu iti ofera aceeasi protectie in zilele friguroase. Tocmai de aceea, este indicat sa optezi pentru acest tip de piele in sezoanele cu temperaturi prietenoase.
Asadar, tu ce preferi: pielea naturala sau cea sintetica?