Cum sa iti alegi corect ghetele de fotbal ?

20.08.2015

ghete-fotball-1024x170-blog-2

Sol moale sau tare? Un Ghid despre cum sa iti alegi ghetele de fotbal potrivite!

De fiecare data cand vrei sa iti achizitionezi o pereche de ghete de fotbal te incurci in termeni si ajungi sa nu iti mai cumperi nimic. La majoritatea ghetelor vei putea gasi in denumire fie SG fie FG.

 

Dar ce semnifica mai exact aceste litere ? Acestea sunt extreme de importante , referindu-se la tipul de sol pe care pot fi folosite ghetele. Mai sunt multe altele, dar aceste doua abrevieri sunt cele mai comune.

 

SG – Provine de la Soft Ground (Sol Moale sau Teren Moale). Aceste ghete au crampoanele de metal cu surub sau lame. La ghetele de fotbal SG crampoanele sunt mai lungi decat la alte tipuri de ghete, ceea ce duce la o aderenta sporita pe teren moale, noroios, permitand o eliberare rapida si accelerare instanta. In schimb, pe teren dur si uscat, acestea pot fi anevoiase, riscul de alunecare fiind crescut. Totodata, acest tip de gheata trebuie evitat pe teren artificial (AstroTurf) deoarece poate provoca accidente si leziuni. Deoarece gheata de tip SG are crampoanele/lamele lungi si de metal, automat greutatea le va creste. Dar totusi este de preferat o gheata putin mai grea dar care sa va sporeasca aderenta si confortabilitatea.

 

FG -  Termenul de FG inseamna de fapt Firm Ground (Sol Tare sau Teren Tare). Crampoanele sunt construite dintr-un cauciuc special si sunt mai scurte decat cele prezente pe ghetele de tip SG. Gheata FG este opusul ghetei SG – Este usoara, se potriveste de minune pe teren tare (vara in special) si poate fi folosita chiar si pe teren cauciucat. Cele mai noi tehnologii de la Nike, Puma sau adidas au facut ghete de tip FG extreme de usoare si confortabile. Ex. Nike Mercurial.

 

Teren Sintetic (Sala) – La ghetele de fotbal concepute pentru fotbalul in sala puteti gasi mai multe denumiri, in functie de producator: TT, TF etc. Acest tip de gheata este mai grea decat SG sau FG, datorita talpii construita dintr-un cauciuc dur si care incorporeaza crampoanele, care bineinteles sunt de dimensiuni foarte mici.

gheata 3 gheata1 gheata2
add acc abb
addd accc abbb

Tu pe ce tip de teren joci fotbal de obicei?