Bumbac vs. Poliester
20.08.2015
Sa recunoastem! Atunci cand vine vorba de hainele pe care intentionam sa le achizitionam, decizia nu este niciodata usoara. Pe langa faptul ca ne dorim ca acestea sa ne avantajeze corpul, sa fie in trend si sa se incadreze intr-un anumit stil vestimentar, vrem si ca materialele din care sunt confectionate sa fie rezistente si sa ne ofere un confort desavarsit.
Iar una dintre cele mai frecvente intrebari pe care ni le adresam sunt cele legate de calitatea bumbacului si respectiv a poliesterului. Adesea, suntem indecisi atunci cand trebuie sa alegem intre aceste doua tipuri de materiale, ceea ce ne poate frustra si determina sa abandonam o sesiune de shopping. Si, pentru ca nu vrem sa treci printr-o astfel de situatie neplacuta, am decis sa iti prezentam avantajele, precum si dezavantajele bumbacului si ale poliesterului, asa incat tu sa te bucuri de fiecare experienta de cumparare.
Bumbacul Bumbacul este un tip de fibra naturala, fiind utilizat inca din cele mai vechi timpuri. Chiar si astazi bumbacul este folosit la realizarea numeroaselor articole vestimentare si preferat de o multime de oameni, gratie caracteristicilor sale.
Avantaje
- Placut la atingere, dar rezistent. Bumbacul este un paradox al materialelor. De ce? Ei bine, spre deosebire de alte tesaturi, bumbacul este deosebit de delicat cu pielea ta, iti confera lejeritate in timpul purtarii dar este rezistent in acelasi timp.
- Permite pielii sa respire. Deoarece este o fibra naturala, bumbacul iti lasa pielea sa respire in voie, impiedica aparitia transpiratiei si iti regleaza temperatura corpului. Tocmai de aceea, in timpul antrenamentelor e indicat sa optezi pentru tricouri confectionate din bumbac 100% natural sau treninguri din bumbac.
- Potrivit pentru pielea sensibila. Daca stii ca pielea ta este sensibila, se irita usor, atunci ar fi bine sa porti haine realizate din bumbac natural. Te intrebi de ce? Pentru ca acesta nu este prelucrat chimic si astfel eviti aparitia alergiilor.
Dezavantaje
- Isi pierde forma. Oricat de mult iubesti bumbacul, trebuie sa ai in vedere si dezavantajele pe care le prezinta. Iar unul dintre acestea consta in faptul ca odata cu trecerea timpului acesta isi pierde forma initiala.
- I se reduce din stralucire. Asa cum spuneam, bumbacul este o fibra naturala si, prin urmare, colorantii din acest material pot scadea in intensitate odata cu fiecare spalare. Pentru a-i mentine stralucirea, iti sugeram sa introduci hainele in masina de spalat, intorcandu-le pe partea interioara.
Poliesterul Spre deosebire de bumbac, poliesterul este un tip de fibra sintetica, iar data aparitiei acestuia nu este atat de veche. Desi este utilizat in realizarea diverselor produse, acest material a inceput sa fie folosit extrem de des si la confectionarea articolelor vestimentare.
Avantaje
- Este rezistent. Asa cum mentionam anterior, poliesterul este o fibra sintetica, ceea ce inseamna ca este prelucrat cu ajutorul tehnologiilor ultramoderne. Tocmai din acest motiv, poliesterul este deosebit de rezistent, bucurandu-te de durabilitatea hainelor care il au in compozitie.
- Se usuca repede. Un alt avantaj pe care il prezinta poliesterul este faptul ca acesta nu retine apa. Asadar, hainele tale realizate din acest material se vor usca foarte repede.
- Isi pastreaza forma si nu face cute. Comparativ cu bumbacul, fibra de poliester revine imediat la forma sa initiala si se sifoneaza mai greu. Iar acesta este un aspect care va bucura femei si barbati deopotriva.
Dezavantaje
- Lasa mai putin pielea sa respire. In timp ce bumbacul asigura confortul termic al corpului tau, poliesterul nu permite pielii sa respire la fel de mult. De aceea, trebuie sa ai in vedere activitatile la care vei purta haine din poliester.
- Stralucirea poate fi deranjanta. Stim cu totii ca poliesterul are o textura usor lucioasa, fiind posibil sa nu iti placa la fel de mult. In plus, daca intentionezi sa daruiesti cuiva un articol vestimentar din poliester, asigura-te ca acest aspect nu-i va produce niciun disconfort.
Asadar, tu ce alegi: bumbac sau poliester?