10 Pasi pentru a face sport zilnic
04.02.2016
Vrei sa scapi de cei cativa centimetri in talie ori de kilogramele pe care le-ai acumulat in timpul vacantei de iarna? Sau doresti sa iti recapeti tonusul si sa ai mai multa energie?
Cu siguranta stii deja ca aceste lucruri pot deveni posibile doar daca ai o alimentatie sanatoasa, dar si un stil de viata care include sportul. Ce s-a intamplat? Am atins un subiect sensibil? Ei bine, nu e cazul sa te rusinezi si nici sa te ingrijorezi. Stim cat de dificil este sa incepi un program bazat pe miscare si, mai ales, sa reusesti sa il respecti in fiecare zi. Asa e?
Tocmai de aceea, ne-am gandit sa iti venim in ajutor cu un plan in 10 pasi simpli, pentru a incepe sa faci miscare si a obtine astfel rezultatele pe care le doresti.
1 Stabileste-ti un obiectiv clar. Primul pas si unul dintre cele mai importante aspecte legate de respectarea programului de miscare este stabilirea unui obiectiv precis. Fie ca este vorba de 30 de zile de running in fiecare dimineata, fie de doua ore pe zi de fitness timp de o saptamana, este important sa iti setezi in minte ceea ce doresti sa obtii. Sau noteaza-l in agenda, pe un post-it lipit de frigider ori pe perete, numai sa il ai in permanenta in campul tau vizual. Astfel, iti vei aminti mereu de ceea ce trebuie sa faci, lucru care te va motiva si mai mult.
2. Realizeaza-ti un plan. A dori sa faci sport in absenta unui plan bine-pus la punct e ca si cum ai iesi la alergat fara pantofi de running. Asadar, inainte de a te apuca de miscare, reflecteaza putin asupra tipurilor de exercitii fizice de care corpul tau are nevoie, dar si de timpul pe care il poti dedica acestora. Totodata, gandeste-te daca vrei sa faci miscare in aer liber, la sala sau, de ce nu, chiar in intimitatea propriei tale case.
3.Respecta cu strictete programul. Atunci cand vine vorba de facut sport, cu totii gasim scuze precum “Nu am suficient timp.” “Sunt mult prea obosit.”ori “Am lucruri mai importante de facut.” Ei bine, daca vrei cu adevarat sa obtii ceea ce ti-ai propus, constanta este cuvantul de ordine. Sportul trebuie fie parte esentiala din viata ta, exact asa cum sunt studiile, serviciul ori curatenia in casa. Asadar, nu amana antrenamentele fizice, ci transforma-le intr-un obicei placut si energizant.
4.Cere ajutor. Un aspect esential de care trebuie sa tii seama inainte de a incepe un astfel de program este legat de cunoasterea propriului tau corp. In zadar ti-ai setat un obiectiv ambitios atat timp cat nu stii inca ce exercitii ti se potrivesc. Sfatul nostru este sa discuti cu un trainer pentru a-ti spune ce antrenament trebuie sa urmezi. In plus, discutiile cu un trainer te pot motiva si mai mult.
5.Impartaseste-le celorlalti experienta ta. Indiferent ca e vorba de familie sau de prieteni, faptul ca le povestesti acestora despre obstacolele intampinate, dar si de micile succese reprezinta un pas important in atingerea obiectelor stabilite. Si, pe langa asta, poti deveni un exemplu de urmat si pentru cei din jurul tau.
6.Incearca ceva nou. Daca esti o persoana care se plictiseste repede sau, pur si simplu, ai obosit sa faci acelasi tip de exercitii fizice zi de zi, incearca si altceva. Exista o multime de moduri prin care poti face miscare, asa incat ai de unde sa alegi. Asadar, daca te-ai saturat de running, incearca sa mergi la zumba. Daca fitnessul nu-ti mai ofera aceeasi satisfactie, indreapta-te catre terenul de tenis. Suntem siguri ca vei gasi un sport ca iti va placea.
7.Gandeste pozitiv. Inamicul pe care il intalnim cu totii la un moment dat este gandirea negativa. Pentru a reusi sa ajungi acolo unde iti doresti, sfatul nostru este sa iti pastrezi optimismul. Da, chiar si atunci cand simti ca ai obosit si vrei sa-ti aduca cineva un scaun atunci cand te afli pe pista de alergare. Asadar, incearca sa privesti in perspectiva, sa te imaginezi pe tine in momentul in care vei obtine rezultatele la care ai visat. Acest lucru iti va da mai mult curaj si putere sa continui.
8.Concureaza. Atunci cand spunem concurenta nu inseamna ca trebuie participi la vreun maraton. Inseamna sa intri in competitie cu tine insuti. Sa te straduiesti sa faci astazi mai mult ca ieri. Sa iti depasesti propriile limite. Sa devii cea mai buna versiune a ta.
9.Odihneste-te. Chiar daca sportul trebuie sa ocupe un loc esential in viata ta, odihna este si ea importanta. Astfel, nici corpul si nici sistemul tau imunitar nu vor avea de suferit. Cele mai bune metode pentru a te relaxa sunt inotul si stretching-ul.
10.Sarbatoreste evolutia. Unul din secretele reusitei consta in sarbatorirea fiecarui pas inainte pe care il faci. Asadar, din cand ai cand, poti sa iti reduci numarul de exercitii intr-o zi sau sa te infrupti din prajitura ta preferata. In acest mod, vei simti altfel bucuria micilor progrese si vei capata mai multa incredere in propria persoana.
Tu esti gata pentru miscare?